
Ostilitatea orizontală
Mai multe responsabilități, mai multe informații, mai multe surse de informare, mai multe surse de stres si mai puțin timp pentru sine – acestea sunt doar câteva aspecte care au potențialul de a afecta sănătatea fizică și psihică a oricărei persoane. În efortul de a rezolva cât mai multe lucruri, de a fi pregătiți pentru ce ar putea urma, de a înțelege de ce s-a întâmplat un eveniment, de ce nu am putut să acționăm/alegem mai bine, mulți dintre noi ajungem să funcționăm pe “pilot automat”. Corpul nostru execută sarcini de rutină, care nu mai necesită un control conștient ridicat, iar mintea noastră este în altă parte, anticipând situații viitoare sau analizând iar și iar situații din trecut. Acest fel de a funcționa ne limitează viața, alegerile pe care le facem, calitatea relațiilor și poate amplifica nivelul de stres.
O modalitate prin care putem diminua aceste efecte este practicarea mindfulnes-ului, care ne poate ajuta să recunoaștem obiceiurile mentale care ne limitează înțelegerea sau ne restricționează opțiunile de acțiune. Mindfulness este un mod de a trăi cu mai multă atenție și intenție și mai puțină reactivitate și judecată. Spre exemplu, dacă ni s-a întâmplat ca superiorul nostru să ne reproșeze ceva sau să ne vorbească pe un ton mai ridicat, mintea noastră poate începe să producă scenarii care să justifice ceea ce s-a întâmplat, să critice sau să facă legături cu alte situații generând sentimente de anxietate, iritare, deznădejde, furie. Dezvoltându-ne abilitatea de a sesiza momentele în care mintea noastră se angajează în astfel de tipare de gândire neproductive, ne putem aduce mintea înapoi în prezent, reușind să ne calmăm și să evaluăm obiectiv situațiile.
De ce să practicăm mindfulness?
Este mindfulness ceva complicat, care cere timp și condiții speciale pentru a putea fi practicat?
Atunci când deja suntem presați și aglomerați de o mulțime de sarcini, este firesc să avem tendința de a respinge posibilitatea de a găsi timpul și energia necesară să practicăm ceva ce pare a fi foarte complicat. Când ne oferim oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape ce este mindfulness, putem descoperi că este vorba despre ceva ce putem practica oriunde, într-un timp scurt și cu multiple beneficii. Mindfulness se referă la abilitatea umană de bază de a fi complet ancorați în prezent, de a fi conștienți de ceea ce facem, fără a fi copleșiți sau supra-reactivi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Această abilitate este comună pentru orice persoană, este nevoie doar să perseverăm în a găsi modalitatea cea mai potrivită pentru a o accesa.
Felul în care putem explora poate fi legat de:
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!