
Repere în comunicarea cu pacientul cu...
Știați că, în timp ce aproximativ 10% din totalul profesiillor raportează comportamente perturbatoare la locul de muncă, rapoartele pentru profesiile din domeniul sănătății sunt de trei ori mai mari, iar 65%-80% dintre asistenții medicali au raportat că au experimentat sau au fost martori ai comportamentului ostil între colegi?
Ostilitatea orizontală, cunoscută sub numele de agresiune la locul de muncă, este descrisă ca fiind un comportament non-fizic, agresiv și dăunător față de un coleg de muncă sau grup prin atitudini, acțiuni, cuvinte și/sau comportamente. Se caracterizează prin comportamente precum:
Efectele violenței orizontale
Ostilitatea orizontală poate fi devastatoare:
Cercetările arată că ostilitatea orizontală la asistenții medicali este în strânsă legătură cu satisfacția la locul de muncă și angajamentul organizațional. Adică, victimele ostilității orizontale au o probabilitate mai mare de a părăsi locul de muncă în termen de șase luni de la primul incident. Conduita abuzivă conduce la scăderea calității îngrijirii și la creșterea motivației de renunțare în rândul asistenților medicali.
Ce se poate face pentru stoparea ostilității orizontale?
Pentru schimbări pozitive, fiecare unitate ar trebui să adopte o politică de toleranță zero pentru incidentele de ostilitate și ar trebui să împuternicească personalul să vorbească fără teamă de represalii. Stabilirea unor politici clare, proceduri, așteptări și consecințe pentru a impune și a reduce ostilitatea orizontală.
Toți membrii echipei de asistență medicală trebuie să lucreze împreună pentru a pune capăt ciclului ostilității orizontale. Managerii trebuie să se angajeze să aplice politici de toleranță zero, să modeleze o comunicare sănătoasă și să creeze un mediu și o cultură în care personalul să se simtă confortabil discutând preocupări. Documentarea incidentelor de ostilitate orizontală și raportarea cu promptitudine către personalul adecvat este importantă pentru abordarea problemei și pentru îmbunătățirea continuă.
Evaluările comportamentale și situaționale pot face parte din strategia de reducere a ostilității orizontale. Evaluările comportamentale pot fi utilizate ca o analiză a cauzei principale, efectuată atunci când echipele devin disfuncționale. Evaluările situaționale ajută la determinarea abilităților de comunicare de bază și pot fi folosite pentru a ajuta asistenții medicali să fie proactivi sau pe cei care nu sunt familiarizați cu circumstanțe specifice.
Majoritatea asistenților medicali nu sunt capabili să facă față conflictului sau colegului/colegei, deoarece au simțit că nu au abilitățile necesare pentru a confrunta sau gestiona situația. Prin urmare, asistenții medicali au nevoie de educație și ateliere despre cum să identifice, să evalueze și să gestioneze ostilitatea orizontală.
Reflecția este privită pe scară largă ca o parte valoroasă a practicii profesionale. Este un proces conștient și dinamic de gândire, analiză și învățare dintr-o experiență pentru a răspunde în situații viitoare cu o perspectivă schimbată. Necesită concentrarea asupra interacțiunilor personale pentru a obține o imagine mai clară a comportamentului pentru a-l schimba sau îmbunătăți.
Ghid de reflecție privind ostilitatea orizontală:
Gând final
Peisajul medical este rapid și provocator, cu un nivel ridicat de stres. Acest mediu crește probabilitatea ostilității între asistenți medicali, iar în interacțiunea cu asistenții medicali nou-absolvenți riscul este și mai mare.
Efectele violenței orizontale nu includ doar victima, ci și unitatea medicală. Din cauza efectelor fizice, emoționale și psihologice pe care le suportă victimele, sunt influențate comportamentul, comunicarea și încrederea în cadrul echipei, producând grave erori medicale.
Pentru a vedea o schimbare pozitivă în ceea ce privește ostilitatea orizontală, unitățile medicale trebuie să fie pregătite cu politici și proceduri clare, să împuternicească asistenții medicali să gestioneze conflictele și să pună în aplicare măsuri proactive.
Împreună, putem reduce și preveni ostilitatea orizontală pentru a proteja atât asistenții medicali, cât și pacienții pe care aceștia îi îngrijesc.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!