
JBI gLOCAL SOLUTION ROOM 2024 (English)
26 Iunie 2025, 14:00-18:00
Online în platforma ZOOM
OAMGMAMR București, prin Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI (https://emcbuc.ro/category/emc/centrul-roman-de-cercetare-in-ingrijiri-de-sanatate/)
JBI gLocal Solution Room este un eveniment gratuit de patru ore, care își propune să ofere soluții pragmatice la provocările cu privire la implementarea dovezilor în practica clinică.
Evenimentul își propune să sprijine profesioniștii din domeniul sănătății în transformarea recomandărilor bazate pe dovezi în practici sustenabile. Prin sesiuni interactive, studii de caz și discuții aplicate, participanții vor fi informați cu privire la modalitatea de implementare a dovezilor, în mod eficient și adaptat contextului local.
JBI gLOCAL Solution Room este conceput pentru a reuni clinicienii, personalul didactic și de cercetare din învățământul universitar și factorii de decizie politică interesați de îngrijirile medicale bazate pe dovezi. Acesta oferă un spațiu colaborativ, sincronizat și accesibil la nivel global, care încurajează schimbul de idei și dezbateri axate pe soluții reale.
Evenimentul va avea loc în 26 iunie 2025, în cadrul unei inițiative internaționale desfășurate în perioada 23 – 27 iunie 2025, care va implica peste 20 de țări din întreaga lume. Scopul acestei inițiative este de a identifica și împărtăși soluții la provocările cu care se confruntă profesioniștii din sănătate în aplicarea dovezilor în contextul lor clinic.
La sfârșitul acestui eveniment va fi redactat un raport ce va sintetiza provocările discutate și soluțiile propuse. Acesta, alături de înregistrările video și audio ale evenimentului, va fi distribuit pe site-ul JBI pentru a facilita schimbul de cunoștințe la nivel internațional.
Agenda evenimentului este disponibilă aici.
Formularul de înregistrare la eveniment este disponibil aici.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați: Mariana Zazu, mariana.zazu@oammrbuc.ro
JBI gLocal Solution Room este un eveniment internațional care va avea loc în perioada 23–27 iunie 2025, desfășurat simultan în numeroase țări de pe întreg globul. Scopul său este de a oferi soluții practice și realiste la provocările întâmpinate în implementarea dovezilor în mediul clinic.
Fiecare sesiune locală va include un grup de experți care vor aduce perspective concrete, bazate pe experiența din practică, în cadrul unor prezentări axate pe aplicarea dovezilor. Acești experți vor acționa ca un grup de reflecție („think tank”), răspunzând direct întrebărilor participanților și oferind recomandări aplicabile pentru practica de zi cu zi.
Evenimentul își propune să transforme provocările în oportunități, prin discuții interactive și schimburi de idei menite să ajute profesioniștii din sănătate să transpună dovezile în acțiuni clinice sustenabile.
Aflați mai multe despre „GLOCALization” și abordarea JBI față de asistența medicală globală bazată pe dovezi la https://jbi.global/solutionroom
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Președinte al Filialei București a OAMGMAMR, Director, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI.
Este absolventă a Programelor de Masterat în Management și Sănătate Publică (UMFCD, București, 2007-2009), Legislație Medicală (Univ. Titu Maiorescu, București, 2015-2016) și Programului de Doctorat în Medicină (UMFCD, București, 2016-2020). Tema de doctorat abordată a fost: „Evaluarea impactului educației profesionale continue asupra competențelor asistenților medicali în Managementul durerii acute postoperatorii”.
A absolvit Programul de Leadership al ICN, Global Nursing Leadership Institute (GNLI, 2021-2022) și Programele Train the Trainer de la ”JBI Comprehensive Systematic Review” (2009) și JBI Evidence Implementation (2023) din cadrul Facultății de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide, Australia de Sud. Din 2023 este membru al Grupului JBI Implementation Science Methods, cu focusare fundamentală în implementarea dovezilor.
Are o experiență de 25 ani în ATI și 15 ani în funcții de conducere și management organizațional. Are experiență în dezvoltarea programelor de Educație Medicală Continuă (EMC) pentru asistenți medicali, deoarece organizația pe care o conduce este unul dintre principalii furnizori de programe de EMC pentru asistenți medicali și moașe din București. De asemenea, conduce sau este membru activ în cadrul unor proiecte naționale și europene importante pentru dezvoltarea profesiei de asistent medical și moașă. A obținut mai multe premii pentru lucrările prezentate la diferite manifestări științifice naționale și internaționale.
Domenii de interes: formarea profesională (de bază și continuă) a asistenților medicali și moașelor, siguranța profesioniștilor din domeniul sănătății, cercetarea științifică, știința implementării dovezilor, revizuiri sistematice, managementul durerii, comunicare și leadership.
Director Executiv al JBI, Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide, Australia de Sud.
A deținut numeroase funcții de conducere în ultimii 20 de ani, lucrând pentru a promova și susține asistența medicală bazată pe dovezi la nivel global. Profesorul Jordan este interesat de relația dintre teoria comunicării, angajamentul și știința traducerii, în special într-un context din ce în ce mai global.
Domenii de interes: colaborarea internațională, interculturală, incluzând, dar fără a se limita la, competența discursivă, intermedierea culturală și empatia relațională.
Director, Departament Știința implementării, Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide, Australia de Sud; Queen’s School of Nursing, Kingston, Ontario, Canada
Predă Știința implementării la Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide și este Profesor asociat adjunct la Queen’s School of Nursing, Kingston, Ontario, Canada. El este Directorul Departamentului JBI de Știință a implementării, responsabil pentru educația, formarea, software-ul, metodele și metodologia JBI pentru implementarea dovezilor.
Craig este, de asemenea, Co-președinte al JBI Implementation Science Methods Group, cu focusare fundamentală în implementarea dovezilor și recenzia sistematică calitativă, atât din perspectivă teoretică, cât și pragmatică.
Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Director de Îngrijiri Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”,
Vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala București, Director adjunct Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI.
Are peste 25 de ani de experiență în domeniul sănătății, inclusiv 10 ani în funcții de conducere; o diplomă de Licență în Nursing, un Master în Management și sănătate publică și Atestat de specializare în Psihiatrie. A urmat programe de formare profesională în diverse domenii precum: managementul comunicării, managementul conflictelor, managementul proiectelor, managementul calității, auditul calității, leadership, etc.
Domenii de interes: siguranța pacienților, managementul conflictelor, sănătatea mintală, îngrijirea psihiatrică, bolile mintale severe și dependența.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Specialist în dezvoltare organizațională, Departamentul de Cercetare și Dezvoltare a profesiei, OAMGMAMR Filiala București, Director adjunct, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI.
A acumulat o vastă experiență profesională, activând ca asistent medical în secția ATI și în Unitatea de Transfuzie Sanguină între anii 1994–2016. A ocupat funcția de manager al Sistemului Integrat Calitate–Mediu (2010–2016) și a fost evaluator coordonator al serviciilor de sănătate în cadrul ANMCS (2009–2017). De asemenea, a lucrat ca asistent de cercetare și biolog în cadrul INCDM GeoEcoMar (2010–2016).
Este absolventă a trei programe de masterat: Politici Publice și Management în Administrația Publică (2022), Management Medical și al Serviciilor Sanitare și Farmaceutice (2016) și Managementul Impactului de Mediu (2012).
Din 2016, este implicată în dezvoltarea profesională a asistenților medicali, inclusiv în organizarea și desfășurarea de programe de educație medicală continuă. Este Trainer certificat în cadrul Programelor JBI: „Comprehensive Systematic Review Training Program” (din 2018) și „Evidence Implementation Training Program” (din 2023).
Din 2023, este membru al JBI Implementation Science Methods Group, cu un interes principal în implementarea dovezilor în practică. Participă sau coordonează mai multe proiecte naționale și internaționale și a fost distinsă cu premii pentru lucrări științifice prezentate la manifestări naționale și internaționale.
Domenii de interes: politici de sănătate publică, cercetare științifică, practici bazate pe dovezi, știința implementării, sinteza dovezilor, siguranța pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății și îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale, concentrându-se pe ATI, Oncologie, Sănătate mintală și Managementul transfuziei de sânge.
Moașă Coordonatoare, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”
Vicepreședinte, OAMGMAMR Filiala București
Membru în Core Staff la Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI.
Are peste 29 de ani de experiență în domeniul sănătății, inclusiv 10 ani în funcții de conducere. A absolvit un Program de doctorat în 2024, studii universitare de Moaşă și un Master în Management și Cercetare Intervențională în Sistemul de Sănătate Publică.
A inițiat Proiectul “Școala Mamei” în 2010, pe care îl coordonează și în prezent. De asemenea, este Coordonatorul național al Comisiei profesionale a moașelor.
A urmat un program de formare în diverse domenii precum: managementul comunicării, managementul conflictelor, managementul proiectelor, managementul calității, auditul calității, leadershipul etc. Tema de doctorat abordată a fost: „Evaluarea procesului de îngrijire acordat de moașe și asistenții medicali pacientelor cu patologii asociate sarcinii la vârste extreme”.
Domeniul de interes: sănătatea mamei și copilului, îngrijirea pacientei de obstetrică-ginecologie, educație pentru sănătate, educație medicală continuă, îngrijirea pacientei cu diabet gestațional și îngrijirea pacientei cu hipertensiune gestațională.
Este convinsă că profesia ei este una divină, pentru că, în fiecare zi are șansa de a deveni parte a misterului creării unei noi vieți.
Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Secretar, OAMGMAMR Filiala București
Membru în Core Staff la Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI
Deține o diplomă de doctor în medicină, master în management și sănătate publică și o specializare în domeniul psihopedgogiei. Tema de doctorat abordată a fost: “Cercetări asupra procesului de nursing din perspectiva prevenirii și managementului escarelor la pacientul cu fractură de șold“. De asemenea a urmat numeroase cursuri de formare în managementul comunicării, managementul conflictelor, managementul proiectelor, leadership, managementul calității, auditul calității, siguranță alimentară și resurse umane.
Are o experiență de 25 de ani în activitatea clinică și 10 în activitatea de management, ocupând funcția de Director de îngrijiri în Spitalul Universitar de Urgență, București în perioada 2008-2017.
Activează ca lector formator de peste 15 ani în cadrul cursurilor de educație medicală continuă adresate asistenților medicali și de 7 ani în domeniul educației universitare.
Domenii de interes: practica bazată pe dovezi, sinteza și utilizarea dovezilor, transferul de cunoștințe, cercetarea în îngrijirile de sănătate și dezvoltarea programelor educaționale.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Maistru Instructor, Școala Postliceală Sanitră Fundeni, București
Director de Îngrijiri, Institutul Clinic Fundeni
Membru activ al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI
Este asistent medical licențiat cu o experință de 25 ani, specializată în pediatrie, onco-hematologie și transplant de măduvă osoasă.
A absolvit programul de master în Managementul Sănătății și un doctorat în medicină unde a dezvoltat un algoritm pentru îngrijirea pacienților cu mucozită orală. Un articol publicat în Revista Română de Pediatrie a fost distins cu Premiul Național pentru Știință și Cercetare pentru unul dintre cele mai bune și mai accesate articole științifice publicate în 2021. A parcurs mai multe programe de formare post-universitare în psihologie și leadership. De asemenea, urmează studiile pentru un Master în „Nutriție și Siguranță Alimentară” în cadrul UMFCD București. Este membră a diferitelor societăți naționale și internaționale.
Domenii de interes: implementarea și dezvoltarea îngrijirilor pentru pacienții pediatrici cu afecțiuni onco-hematologice.
Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Specialist în dezvoltare organizațională la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala București
Membru în Core Staff la Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI
Este Doctor în Medicină (2022) la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. A absolvit un Master în Asistență medicală specializată în Terapie Intensivă (2013) și un Master în Medicină Comunitară și Sănătatea Familiei (2011).
Este Trainer în cadrul JBI “Comprehensive Systematic Review Training Program” (din 2018) și JBI “Evidence Implementation Training Program” (din 2023). Este, de asemenea, Trainer certificat pentru programele de training privind suportul vital de bază și igiena mâinilor.
Are o experiență profesională de 24 de ani ca asistent medical în Secția de Terapie Intensivă II a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” București, unde pentru o perioadă de 15 ani a ocupat funcția de asistent medical șef.
A participat la numeroase programe de cercetare științifică naționale și internaționale în domeniul medical. Din 2015, a fost implicată în programe de dezvoltare profesională și educație medicală continuă pentru asistenți medicali. Din 2002, a participat la numeroase manifestări științifice, unde a prezentat lucrări științifice, a moderat sesiuni sau a fost membră a comitetelor științifice sau de organizare; câteva dintre lucrările prezentate au fost recompensate cu premii.
Domenii de interes: cercetare științifică, practica bazată pe dovezi, implementarea dovezilor, sinteza dovezilor, educație medicală continuă, îngrijirea pacientului critic, resuscitarea cardiopulmonară, siguranța pacientului, siguranța profesioniștilor din domeniul sănătății, prevenirea infecțiilor (cu accent pe igiena mâinilor).
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Asistent Șef Unitate, Spitalul Clinic “Prof. Dr. Th. Burghele”
Este asistent medical licențiat cu o experință de 28 ani în urologie. A absolvit un Program doctoratoral în medicină în 2020, titlul tezei: “Evaluarea rolului sistemului de management al calității spitalicești asupra personalului medical și a satisfacției pacienților“. Este Evaluator de servicii de sănătate în cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate din România din 2018 și a parcurs mai multe programe de educație preuniversitară și formare profesională postuniversitară, dintre care amintim: Managementul calității în spitale (2017), Evaluatori de Spitale (2017), Formare în economia sănătății (2023). Este membră a diferitelor societăți naționale și internaționale.
Domenii de interes: siguranța pacienților, știința implementării, prevenirea și controlul infecțiilor, îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale, concentrându-se pe urologie adulți.
Director de Îngrijiri, Institutul Oncologic București Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu
Maistru Instructor, Școala Postliceală Sanitră Fundeni, București
Este asistent medical licențiat cu o experință de 28 ani în oncologie adulți. A absolvit Programul de master “Leadership şi managementul resurselor umane” (2024). A parcurs mai multe programe de formare post-universitare în psihologie, leadership, management spitalicesc și suportul vital de bază. Din 2009 este implicată în formarea profesională continuă a asistenților medicali. Este membră a diferitelor societăți naționale și internaționale.
Domenii de interes: implementarea practicilor bazate pe dovezi, prevenbirea și controlul infecțiilor associate asistenței medicale și dezvoltarea îngrijirilor pentru pacienții adulți cu afecțiuni oncologice.
Asistent Șef, Institutului Clinic de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București
Are experiență de peste 36 ani în domeniul sanitar din care 26 în funcții de conducere. A fost timp de 7 ani Director de îngrijiri al Institutului Clinic de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Din 2019 este membru al Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor APCI, afiliată Infection Prevention Society, UK. A urmat programe de formare profesională în diverse domenii precum: managementul comunicării, managementul calității, leadership, etc. Este Trainer certificat pentru programul de igiena mâinilor.
Domenii de interes: prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, practica bazată pe dovezi, siguranța pacientului și a personalului medical.
Înregistrarea participanților
MESAJ DE BUN VENIT
Ș.L. Dr. Doina Carmen Mazilu, Director, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
SESIUNEA 1. INTRODUCERE ÎN JBI
Moderator: Doina Carmen Mazilu
1. Prof. Univ. Dr. Zoe Jordan, Director Executiv JBI
Introducere în JBI
2. Conf. Univ. Dr. Craig Lockwood, Director Departamentul JBI Știința Implementării
Seturi de rezultate esențiale pentru cercetare și practica bazată pe dovezi
3. Ș.L. Dr. Doina Carmen Mazilu, Director, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Excelența în Implementarea dovezilor: Activitatea și impactul Centrului Român JBI de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate
PAUZĂ DE CAFEA
SESIUNEA 2. DE LA RECOMANDĂRI LA ACȚIUNE: STUDII DE CAZ
Moderator: Drd. Mariana Zazu
1. Asist. Univ. Dr. Claudia Elena Dobre, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
De la recomandări la acțiune: începutul transformării
2. Moașă Dr. Daniela Stan, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”
Identificarea ariei pentru îmbunătățirea practicii clinice
3. Drd. Corina Gagiu, Director adjunct, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Spitalul de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”
Implicarea agenților de schimbare
4. Asist. Univ. Dr. Oana Otilia Niculiță, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific; Institutul Clinic Fundeni
Evaluarea contextului și a gradului de pregătire pentru schimbare
5. As. Med. Lic. Steluța Bărăscu, Institutul Oncologic București Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu
Evaluarea practicii în raport cu criteriile de audit bazate pe dovezi
6. Ș.L. Dr. Ileana Paula Ionel, Spitalul Clinic “Prof. Dr. Th. Burghele”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Implementarea schimbărilor în practică utilizând abordarea Getting Research into Practice (GRiP)
7. As. Med. Lic. Daniela Trandafir, Institutului Clinic de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București
Reevaluarea practicii după implementare
PAUZĂ DE CAFEA
SESIUNEA 3. INTEGRATING EVIDENCE-BASED PRACTICE INTO SUSTAINABLE HEALTHCARE SOLUTIONS
Moderator: Asist. Univ. Dr. Claudia Elena Dobre
1. Asist. Univ. Dr. Viorica Nedelcu, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI; Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, Disciplina Nursing general și specific
Provocări majore în implementarea sustenabilă a practicilor bazate pe dovezi
2. Drd. Mariana Zazu, Director adjunct, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI
Dezvoltarea unei culturi a sustenabilității
PAUZĂ DE CAFEA
PANEL DE DISCUȚII Q&A
Moderator: Ș.L. Dr. Doina Carmen Mazilu
Panel: Doina Carmen Mazilu, Daniela Stan, Corina Gagiu, Otilia Niculiță, Steluța Bărăscu, Ileana Paula Ionel, Daniela Trandafir, Claudia Elena Dobre, Viorica Nedelcu, Mariana Zazu.
MULȚUMIRI ȘI CONCLUZII