JBI gLOCAL SOLUTION ROOM 2024 (Limba Română)

Calitatea asistenței medicale la punctul de îngrijire – generarea, sinteza și transferul de dovezi: JBI gLOCAL Solution Room

DATA EVENIMENTULUI

3 Iunie 2024, 14:00 – 18:00, ora București

LOCAȚIA

Eveniment GRATUIT, ONLINE în Platforma ZOOM. Formularul de înregistrare la eveniment este disponibil aici.

ORGANIZATORI

CINE AR PUTEA SĂ PARTICIPE?

  • Clinicieni: asistenți medicali, moașe și alți profesioniști din sănătate
  • Studenți la Facultatea de Asistență Medicală și Moașe
  • Cadre universitare
  • Factori de decizie politică interesați de asistența medicală bazată pe dovezi.

INFORMAȚII DESPRE EVENIMENT

JBI gLOCAL Solution Room este un eveniment gratuit de patru ore, care își propune să ofere soluții pragmatice la provocările în implementarea dovezilor în practica clinică.

JBI gLOCAL Solution Room este concepută pentru a reuni clinicieni, cadre universitare și factori de decizie politici interesați de asistența medicală bazată pe dovezi și să servească ca un spațiu sincronizat, colaborativ și accesibil pe scară largă pentru a promova discuții practice bazate pe dovezi și dezbateri cu privire la modalități de îmbunătățire a calității îngrijirilor medicale.

Acest eveniment JBI va avea loc în 3 IUNIE 2024, odată cu evenimente similare ce se desfășoară la nivel internațional în săptămâna 3 – 9 iunie 2024, în peste 20 de țări, cu scopul de a găsi soluții la provocările cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sănătății în implementarea dovezilor în mediile lor clinice.

La finalul acestui eveniment va fi elaborat un raport, care va oferi informații despre provocările și soluțiile evidențiate în timpul evenimentului. Raportul și videoclipurile vor fi diseminate pentru a facilita schimbul global de cunoștințe.

AVANTAJE ALE PARTICIPĂRII LA JBI gLOCAL Solution Room

  • Discuții interactive cu specialiști naționali și internaționali în generarea, sinteza și transferul dovezilor
  • Oportunitatea de a întâlni experți străini în domeniu, inclusiv un schimb de experiență culturală
  • Oportunitatea profesioniștilor din domeniul sănătății de a-și exprima nevoile reale de educație medicală sau de practică clinică
  • Oportunitatea de a interacționa cu stakeholderi din domeniul sănătății, inclusiv studenți, cadre universitare și factori de decizie
  • Obţinerea de credite EMC, cu condiția ca participanţii să fie prezenţi cel puțin 3 ore (75% din programul evenimentului).

Agenda evenimentului este disponibilă aici.

Formularul de înregistrare la gLOCAL Solution Room este disponibil aici.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați: Mariana Zazu, mariana.zazu@oammrbuc.ro

PREZENTAREA GENERALĂ A EVENIMENTULUI LA NIVEL INTERNAȚIONAL – DOVEZI GLOBALE, DECIZII LOCALE

JBI gLOCAL Solution Room este un eveniment de o săptămână ce se va desfășura pe tot globul în perioada 3 – 9 iunie 2024, în numeroase țări și este conceput pentru a oferi soluții pragmatice la provocările de implementare a dovezile în mediul clinic.

Fiecare eveniment JBI gLOCAL Solution Room va include un grup de experți care vă vor oferi perspective din „lumea reală” în timpul prezentărilor lor axate pe implementarea dovezilor. În calitate de „think tank”, aceștia vor răspunde în direct, în cadrul unei discuții interactive, la întrebările participanților despre provocările întâlnite în implementarea practicilor bazate pe dovezi. Scopul acestui eveniment este de a oferi soluții pragmatice de implementare a dovezilor științifice (obținute din generarea și sinteza de dovezi) în practica clinică.

Aflați mai multe despre “GLOCALization” și abordarea JBI a asistenței medicale bazată pe dovezi la https://jbi.global/solutionroom


CONFERENȚIARI

 

Șef Lucrări Dr. Doina Carmen MAZILU

Carmen este Ș.L. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Moașe și Asistență Medicală; Președinte al Filialei București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) și Director al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI. Este absolventă a Programelor de Masterat în Management și Sănătate Publică (2009), Legislație Medicală (2016) și  Programului de Doctorat în Medicină (2020). A absolvit Programul de Leadership al ICN, Global Nursing Leadership Institute (GNLI, 2021-2022), Programul de Comprehensive Systematic Review Training (2009) și Programul Evidence Implementation Training (2023) al JBI, Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide, Australia de Sud. Are peste 20 de ani de experiență în ATI, din care mai mult de 10 ani în funcții de conducere. Are experiență în dezvoltarea programelor de Educație Medicală Continuă (EMC) pentru asistenți medicali, deoarece organizația pe care o conduce este unul dintre principalii furnizori de programe de EMC pentru asistenți medicali din București. De asemenea, este membră sau conduce mai multe proiecte naționale și europene. A obținut mai multe premii pentru lucrările prezentate la diferite manifestări științifice naționale și internaționale. Domeniile ei de interes includ practica bazată pe dovezi, revizuirile sistematice, sinteza dovezilor, transferul de cunoștințe, utilizarea dovezilor, implementarea celor mai bune practici, dezvoltarea profesională a asistenților medicali și moașelor și leadership.

 

Dr. Clare BENNETT

Clare este Asistent medical autorizat cu experiență în sănătate sexuală, imunologie, HIV și boli infecțioase. Este Doctor în Nursing și Profesor la Universitatea din Cardiff, UK. Ea a predat, cercetat și scris despre Leadership, Îmbunătățirea Calității și Siguranța Pacienților în programe de licență și postuniversitare pentru asistenți medicali și profesioniști din domeniul sănătății, de mai bine de două decenii. Clare este, de asemenea, Lector onorific la Universitatea din Freiburg, Germania, unde predă Leadership clinic în contextul dezvoltării practicii clinice. Este Co-director al Centrului de îngrijire bazată pe dovezi din Țara Galilor și predă și instruiește în domeniul generării și implementării dovezilor în practica clinică.

 

Dr. Deborah Edwards

Deborah este Cercetător senior la Școala de Științe ale Sănătății și Co-director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor, un Centru de Excelență JBI, Universitatea din Cardiff, UK. Deborah a predat, a cercetat și a scris în domeniul sintezei dovezilor de mai bine de două decenii. În prezent, se concentrează pe dezvoltarea de recenzii sistematice rapide, utilizate pentru a aduce contribuții substanțiale în domeniul cunoștințelor profesionale și al politicilor de sănătate la nivel național în Regatul Unit. A absolvit un Program de Doctorat care a fost focusat pe abordarea nevoilor populației vulnerabile în domeniul sănătății și care s-a bazat pe dovezi obținute prin cinci recenzii sistematice cu metode mixte, care au explorat modalitățile prin care pot fi reduse inegalităților de sănătate pentru această populație. Este membră a Grupului de Metode Textuale JBI și Editor asociat pentru JBI Evidence Synthesis Journal.

 

Prof. Univ. Dr. Zoe Jordan

Prof. Univ. Dr. Zoe Jordan este Director Executiv al JBI  și a deținut numeroase funcții de conducere în ultimii 20 de ani, lucrând pentru a promova și susține asistența medicală bazată pe dovezi la nivel global. Profesorul Jordan este interesat de relația dintre teoria comunicării, angajamentul și știința traducerii, în special într-un context din ce în ce mai global. Este interesată de colaborarea internațională, interculturală, incluzând, dar fără a se limita la, competența discursivă, intermedierea culturală și empatia relațională.

 

Conf. Univ. Dr. Craig Lockwood

Dr Craig Lockwood predă Știința implementării la Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Adelaide și este Profesor asociat adjunct la Queen’s School of Nursing, Kingston, Ontario, Canada. El este Directorul Departamentului JBI de Știință a implementării, responsabil pentru educația, formarea, software-ul, metodele și metodologia JBI pentru implementarea dovezilor. Craig este, de asemenea, Co-președinte al JBI Implementation Science Methods Group, cu focusare fundamentală în implementarea dovezilor și recenzia sistematică calitativă, atât din perspectivă teoretică, cât și pragmatică.

 

Drd. Mariana ZAZU

Mariana este Student Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; Specialist în dezvoltare organizațională la OAMGMAMR Filiala București și Director adjunct al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de excelență JBI. A absolvit Programe de Master în: Politici Publice și Management în Administrația Publică (Universitatea din București, 2022),  Management Medical și al Serviciilor Sanitare și Farmaceutice (Universitatea Ovidius din Constanța, 2016) și Managementul Impactului de Mediu (Universitatea Ovidius din Constanța, 2012). A lucrat ca Asistent medical în ATI și Unitatea de Transfuzie Sanguină (1994-2016), Manager al Sistemului Integrat Calitate – Mediu (2010-2016), Evaluator coordonator al serviciilor de sănătate (ANMCS, 2009-2017), Asistent Cercetare și Biolog (INCDM GeoEcoMar, 2010-2016). Din 2016, este implicată în dezvoltarea profesională a asistenților medicali, inclusiv în programe de educație medicală continuă. Este membră sau conduce mai multe proiecte naționale și europene. A obținut mai multe premii pentru lucrările prezentate la diferite manifestări științifice naționale și internaționale. Interesele ei includ: politici de sănătate publică, practica bazată pe dovezi, știința implementării, sinteza dovezilor, siguranța pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății și îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale, concentrându-se pe ATI, oncologie, sănătate mintală și managementul transfuziei de sânge.

 

Drd. Corina GAGIU

Corina este Director de Îngrijiri la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”; Vicepreședinte al OAMGMAMR Filiala București; Director adjunct al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI și Student doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Are peste 25 de ani de experiență în domeniul sănătății, inclusiv 10 ani în funcții de conducere; o diplomă de Licență în Nursing, un Master în Management și sănătate publică și Atestat de specializare în Psihiatrie. A urmat programe de formare profesională în diverse domenii precum: managementul comunicării, managementul conflictelor, managementul proiectelor, managementul calității, auditul calității, leadership, etc. Domeniul ei de interes include siguranța pacienților, managementul conflictelor, sănătatea mintală, îngrijirea psihiatrică, bolile mintale severe și dependența.

 

Drd. Daniela STAN

Daniela este Moașă Coordonatoare la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”; Vicepreședinte al OAMGMAMR Filiala București; Membru activ al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI și Student doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Are peste 29 de ani de experiență în domeniul sănătății, inclusiv 10 ani în funcții de conducere. A absolvit un Program de studii universitare de Moaşă și un Master în Management și Cercetare Intervențională în Sistemul de Sănătate Publică. Ea a inițiat acum 10 ani Proiectul „Școala Mamei”, pe care îl coordonează și în prezent. De asemenea, este coordonatorul național al Comisiei profesionale a moașelor. A urmat un program de formare în diverse domenii precum: managementul comunicării, managementul conflictelor, managementul proiectelor, managementul calității, auditul calității, leadershipul etc. Domeniul ei de interes include sănătatea mamei și copilului, îngrijirea pacientei de obstetrică-ginecologie, educație pentru sănătate, educație medicală continuă, îngrijirea pacientei cu diabet gestațional și îngrijirea pacientei cu hipertensiune gestațională. Este convinsă că profesia ei este una divină, pentru că, în fiecare zi are șansa de a deveni parte a misterului creării unei noi vieți.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI, 3 IUNIE 2024, 14:00-18:00 ORA BUCUREȘTI

14:00 – 14:15

MESAJ DE BUN VENIT

Conferențiari:

Dr. Doina Carmen Mazilu, Director al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI

Dr. Clare Bennett, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI

Dr. Deborah Edwards, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI

14:15 – 14:45

SESIUNEA 1. INTRODUCERE ÎN JBI

Moderator: Dr Doina Carmen Mazilu

Conferențiari:

Dr. Zoe Jordan, Director Executiv al JBI – Introducere în JBI

Dr. Craig Lockwood, Director al Departamentului JBI de Știință a Implementării – gLOCAL un nou dialog pentru practica profesională în 2024 și nu numai

14:45 – 14:50

PAUZĂ

14:50 – 15:50

SESIUNEA 2. REALIZAREA CALITĂȚII PRIN SINTEZA DE DOVEZI

Moderator: Dr Deborah Edwards

Conferențiari:

Dr. Clare Bennett, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI – Ce înțelegem prin “Calitatea asistenței medicale la punctul de îngrijire?”

Dr. Doina Carmen Mazilu, Director al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI – Metode de implicare și împuternicire a clinicienilor pentru a îmbunătăți calitatea la punctul de îngrijire

Dr. Deborah Edwards, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI – Un studiu de caz de generare, sinteză și transfer de dovezi

Drd. Mariana Zazu, Director Adjunct al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI – Principii generale în generarea, sinteza și transferul dovezilor

15:50 – 16:00

PAUZĂ

16:00 – 17:00

SESIUNEA 3. DE LA IDEE LA TRANSLAȚIE

Moderator: Dr. Clare Bennett

Conferențiari:

Dr. Deborah Edwards, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI – Definirea întrebării, decizia abordării și elaborarea recenziei

Dr. Clare Bennett, Co-Director al Centrului pentru Îngrijire Bazată pe Dovezi din Țara Galilor: Centru de Excelență JBI – Transferul de Dovezi

Drd. Corina Gagiu, Director de Îngrijiri la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”; Director Adjunct al Centrului Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI – Rolul contextului clinic în transferul de dovezi la punctul de îngrijire în domeniul sănătății mintale

Drd. Daniela Stan, Moașă Coordonatoare, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Core Staff, Centrul Român de Cercetare în Îngrijiri de Sănătate: Centru de Excelență JBI – Rolul contextului clinic în transferul de dovezi la punctul de îngrijire în domeniul sănătății materne

17:00 – 17:50

PANEL DE DISCUȚII – ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI

Moderator: Dr. Clare Bennett

Membrii ai panelului:

Dr. Clare Bennett, Dr. Deborah Edwards, Dr. Doina Carmen Mazilu, Drd. Mariana Zazu, Drd. Corina Gagiu, Drd. Daniela Stan

17:50 – 18:00

CONCLUZII

Dr. Clare Bennett, Dr. Deborah Edwards, Dr. Doina Carmen Mazilu