Îngrijirea de sine

Îngrijirea de sine este o modalitate de a ameliora stresul. Analogia pe care o putem folosi este aceea de a vă invita să vă gândiți la propria persoană ca la un cont bancar. Puteți continua să cheltuiți, dar dacă nu vă întoarceți și nu puneți ceva înapoi, veți ajunge la un deficit serios, care conduce la epuizare.

Empatia și compasiunea sunt componente critice în îngrijirea de sine a unei asistente medicale. Cu cât o asistentă are un deficit mai mare privind empatia și compasiunea, cu atât este mai probabil ca îngrijirea de sine să aibă de suferit. Empatia și compasiunea trebuie manifestate în primul rând pentru propriul sine. Când o asistentă medicală nu mai are nimic de dat, va vedea că apar simptome de depresie sau anxietate. Este posibil să observe o presiune sau un blocaj în activitatea pe care o desfășoară, ceea ce înseamnă că poate pune în pericol atât pacienții, cât și colegii. De aceea, îngrijirea de sine trebuie să fie considerată o problemă de responsabilitate și siguranță.

Plan de auto-îngrijire

Pasul 1: Primul pas către elaborarea unui plan rezonabil de auto-îngrijire este auto-reflectarea și autoevaluarea. Unde vă aflați în prezent cu auto-îngrijirea? Dacă doriți vă invităm să evaluați următoarele domenii ale vieții dumneavoastră: fizic; mental; spiritual; relații; economic; psihologic.

Pasul 2: Identificați oportunitățile de creștere. Adresați-vă întrebări clare pentru a ajuta la soluționarea oricăror neajunsuri: Aveți un deficit spiritual? Nu vă ocupați de esența ființei? Mâncați prea mult sau insuficient pentru a umple un gol?

Pasul 3: Decideți ce intervenții trebuie să implementați. Exemplele includ:

  • Fizic. Faceți controale regulate, mâncați mese sănătoase și hrănitoare, mențineți o greutate constantă și faceți mișcare.
  • Mental. Folosiți tehnici de relaxare și imagistică. Concentrați atenția departe de tiparele de gânduri negative bazate pe frică și deveniți mai deschiși la informații și modele de gândire care afirmă viața. Căutați cărți și grupuri care promovează bucuria și solicitați consiliere, dacă este necesar.
  • Spiritual. Potențialul spiritual nu se dezvoltă fără o anumită atenție. Angajați-vă în activități care vă dezvoltă sinele superior. Acest lucru ar putea fi realizat printr-o afiliere religioasă, dar nu trebuie să fie neapărat. Practicați meditația și rostiți afirmații pozitive.
  • Relații. Angajați-vă în auto-reflecție veridică și grijulie în ceea ce privește comunicarea cu ceilalți. Identificați atât coeziunea, cât și dizarmonia în relațiile dumneavoastră. Străduiți-vă să fiți conștienți de efectul pe care îl au ambele asupra familie și prieteni. Dezvoltați relații importante.
  • Economic. Trăiți în limita posibilităților. Faceți pașii necesari pentru a vă echilibra sănătatea economică. Uneori, mai puțin este mai mult.
  • Psihologic. Îmbrățișați creativitatea și joaca. Identificați ceea ce vă stimulează mintea și investiți timp în aceste activități.

Acestea au fost doar câteva recomandări cu privire la modul în care asistentele medicale pot practica îngrijirea de sine și care pot duce o viață echilibrată.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!