
Ostilitatea orizontală
Îngrijirea de sine este o modalitate de a ameliora stresul. Analogia pe care o putem folosi este aceea de a vă invita să vă gândiți la propria persoană ca la un cont bancar. Puteți continua să cheltuiți, dar dacă nu vă întoarceți și nu puneți ceva înapoi, veți ajunge la un deficit serios, care conduce la epuizare.
Empatia și compasiunea sunt componente critice în îngrijirea de sine a unei asistente medicale. Cu cât o asistentă are un deficit mai mare privind empatia și compasiunea, cu atât este mai probabil ca îngrijirea de sine să aibă de suferit. Empatia și compasiunea trebuie manifestate în primul rând pentru propriul sine. Când o asistentă medicală nu mai are nimic de dat, va vedea că apar simptome de depresie sau anxietate. Este posibil să observe o presiune sau un blocaj în activitatea pe care o desfășoară, ceea ce înseamnă că poate pune în pericol atât pacienții, cât și colegii. De aceea, îngrijirea de sine trebuie să fie considerată o problemă de responsabilitate și siguranță.
Plan de auto-îngrijire
Pasul 1: Primul pas către elaborarea unui plan rezonabil de auto-îngrijire este auto-reflectarea și autoevaluarea. Unde vă aflați în prezent cu auto-îngrijirea? Dacă doriți vă invităm să evaluați următoarele domenii ale vieții dumneavoastră: fizic; mental; spiritual; relații; economic; psihologic.
Pasul 2: Identificați oportunitățile de creștere. Adresați-vă întrebări clare pentru a ajuta la soluționarea oricăror neajunsuri: Aveți un deficit spiritual? Nu vă ocupați de esența ființei? Mâncați prea mult sau insuficient pentru a umple un gol?
Pasul 3: Decideți ce intervenții trebuie să implementați. Exemplele includ:
Acestea au fost doar câteva recomandări cu privire la modul în care asistentele medicale pot practica îngrijirea de sine și care pot duce o viață echilibrată.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!