Ostilitatea orizontală
COVID-19 și sănătate mintală
Incertitudinea, necunoscutul, frica, izolarea sau singurătatea sunt doar câteva provocări cu care pandemia COVID-19 ne-a forțat să ne confruntăm. Mecanismele noastre de adaptare au funcționat într-o mai mică sau mai mare măsură, conducând la o stare de echilibru sau de suferință, în funcție de caracteristicile personale și resursele disponibile. Dacă această provocare a venit pe fondul unor probleme pre-existente, așa cum arată studiile recente, dificultățile au crescut, în principal în zona tulburărilor depresive, anxietății și tulburărilor de somn. Apelul la consumul de alcool sau droguri, pentru a face față mai ușor situației, creează în fapt și mai multe probleme care se cer a fi adresate.
În plus, COVID-19 în sine poate duce la complicații neurologice și mentale, cum ar fi delir, agitație, insomnie, anxietate și accident vascular cerebral. Persoanele cu tulburări psihice, neurologice sau cu consum de substanțe sunt, în același timp, mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus și pot prezenta un risc mai mare pentru o evoluție severă.
De asemenea, multe persoane trăiesc cu teama de a se infecta și de a transmite virusul unor persoane dragi, cu vulnerabilitate crescută sau chiar au pierdut pe cineva drag. Distanțarea față de persoanele apropiate, de prieteni, schimbările de rutină, problemele de natură economică și financiară sunt alte aspecte care creează disconfort, ce poate ajunge uneori până la lipsa sentimentului de control și dezvoltarea unor tulburări de sănătate mintală.
Deși toate aceste dificultăți au crescut nevoia de suport, accesul la servicii de sănătate mintală a scăzut, 93% din țările afectate de noul coronavirus raportând o diminuare sau chiar întrerupere a serviciilor critice de sănătate mintală, potrivit unui nou sondaj al OMS. Realizat pe baza datelor din 130 țări, sondajul oferă primele date globale care arată impactul devastator al COVID-19 asupra accesului la serviciile de sănătate mintală și subliniază nevoia urgentă de finanțare sporită. Soluția identificată și pusă în practică de mai multe țări, pentru a suplini lipsa serviciilor de tip față în față, a fost telemedicina și terapia on-line. Accesul la acest tip de servicii este însă, la rândul său, condiționat de accesul la dispozitive, internet, minime cunoștințe de utilizare, disponibilitate de adaptare, reducând semnificativ posibilitatea de a beneficia de suportul necesar pentru multe persoane.
Conform raportărilor transmise către OMS, majoritatea țărilor au inclus în planul de răspuns la provocările aduse de pandemie și componenta de îngrijiri de sănătate mintală. Dificultatea derivă însă din lipsa de fonduri disponibile pentru a finanța acest tip de servicii, mai ales în țările cu sisteme de îngrijire și resurse economice deficitare. Recomandarea OMS, în acest sens, este de a adapta serviciile existente la cerințele actuale, de a oferi informații și de a rămâne informați, pentru o mai bună înțelegere și dezvoltare a unor programe de intervenție adecvate.
La nivel individual, recomandările vizează: crearea unor rutine care să ne mențină activi (plimbare în ritm alert, exerciții fizice, alergare, dans); includerea unor rutine în programul zilnic; respectarea recomandărilor primite din surse de încredere; minimizarea timpului petrecut pentru a asculta știri care produc disconfort sau anxietate; păstrarea legăturii cu persoanele apropiate și prietenii prin telefon sau online; limitarea sau stoparea consumului de alcool, tutun și droguri; limitarea timpului petrecut în fața ecranelor; folosirea rețelelor de social media pentru a promova mesaje pozitive și informații corecte; oferirea de sprijin celor care au nevoie; menținerea/adoptarea unui stil alimentar echilibrat, în care să fie inclus o varietate de alimente; crearea unei atmosfere destinse, relaxate în familie.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!