Patru modalități de a-ți construi rezilența

Reziliența, această capacitatea a omului de a-și recăpăta echilibrul în urma dificultăților, sau chiar de a ieși mai puternic din încercări, poate fi dezvoltată, întărită și susținută de-a lungul vieții.

1. Investește în suportul social

Pe principiul “suntem mai puternici împreună”, suportul social este necesar pentru echilibrul psihologic. Răspunzând la setul de întrebări de mai jos, poți contura ariile care au loc de îmbunătățire. Care sunt persoanele la care poți apela pentru ajutor sau sprijin emoțional? Cine te susține sau te încurajează? Cât de apropiat ești de persoanele care te inspiră, te motivează, te stimulează? Cât de ușor este pentru tine să legi relații? Dar să le menții? Ce faci pentru a menține relațiile tale? Sunt aceste lucruri satisfăcătoare pentru tine? Cât de ușor îți este să ceri ajutorul atunci când te simți copleșit?

2. Trusa ta de “prim-ajutor” emoțional

De cele mai multe ori, facem față dificultăților și folosim diferite strategii fără a avea un nume pentru ele. În unele cazuri, strategiile sunt preluate din familie sau din mediul social, perpetuate chiar și atunci când nu sunt tocmai eficiente (precum evitarea, izolarea, somatizarea, excesele alimentare, abuzul de substante etc). Pentru a construi o trusă de prim ajutor emoțional eficientă și personalizată, este necesar să te familiarizezi întâi cu tipurile de strategii, să le experimentezi și să alegi acele lucruri care funcționează pentru tine. Printre acestea se numără tehnici de relaxare, tehnici de respirație, tehnici de aplicare a mindfulness-ului, strategii cognitive, activități practice precum sportul, plimbarea, grădinăritul, dansul.

3. Orientarea către soluții

Pentru a preveni copleșirea emoțională, este recomandată centrarea pe rezolvarea situațiilor problematice și abordarea lor practică. Tehnica așteptării sau amânării accentuează sentimentul de neputință și frustrarea, plasând responsabilitatea asupra altora. Orientarea către soluții înseamnă a căuta singur sau cu ajutorul altora cele mai bune variante de răspuns, precum și anticiparea evenimentelor și realizarea unor planuri de acțiune posibile, aceste lucruri ducând la creșterea sentimentului de putere personală și scăderea anxietății.

4. Trăiește cu sens

Fiecare persoană are un set de principii, valori personale și spirituale care servesc ca ghizi într-o lume a incertitudinii și neprevăzutului. Valorile reprezintă stâlpii de susținere a acestui edificiu numit personalitate, și chiar dacă nu sunt mereu în centrul atenției, ele se pot întrezări în activitățile, comportamentele și opțiunile fiecăruia. Atunci când te confrunți cu dificultăți, viața spirituală poate să te ajute să dai un sens mai profund experienței tale și să te motiveze, să te energizeze pentru a trece cu bine prin aceasta.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!