Ostilitatea orizontală
Ce este reziliența?
Reziliența reprezintă capacitatea persoanei de a-și reveni în urma unui eveniment stresant. Termenul de reziliență a fost inspirat întâi din proprietățile unor tipuri de materiale: atunci când tragi de un elastic, acesta se întinde, atunci când îndoi o hârtie, se pliază. Când forța aplicată asupra lor încetează, elasticul revine la forma inițială, iar hârtia poate fi desfăcută ușor.
În cazul oamenilor, puterea de a-și reveni ține mai degrabă de anumite comportamente și de un proces de adaptare, uneori concret, alteori mai subtil. Reziliența nu depinde de personalitate – ea putând fi învățată și dezvoltată oricând de-a lungul vieții. Persoanele care trec prin mari dificultăți, precum divorțuri, pierderi ale unor persoane dragi, boli grave, probleme la locul de muncă sau calamități naturale, pot recurge la diferite modalități de a face față temerilor, durerii, anxietății.
Uneori, aceste moduri de a face față au efecte negative asupra vieții lor, precum consumul de alcool pe fond emoțional, evitarea și izolarea de ceilalți, impulsivitate și agresivitate, renunțarea și pierderea speranței.
Alteori, persoana poate mobiliza anumite strategii pozitive de a face față, printre care se numără schimbarea perspectivei asupra evenimentului și reinterpretarea lui într-un mod care să provoace mai puțină suferință, solicitarea de informații, anticiparea efectelor sau problemelor și pregătirea în avans, apelarea la simțul umorului, căutarea sprijinului emoțional din partea prietenilor sau a celui spiritual, prin intermediul practicilor regulate și aderarea la o anumită filosofie de viață.
Reziliență cu așteptări adecvate
A fi rezilient nu înseamnă a nu simți deloc durerea, stresul, dificultățile, temerile și disconfortul produs de pierderea echilibrului, ci a trece prin acestea, a te adapta, a-ți activa resursele pentru a face față și a reveni la starea de echilibru psihologic. Deseori, persoanele reziliente gestionează dificultățile în moduri care le susțin creșterea și puterea personală – ca atunci când poți spune despre cineva că a ieșit dintr-o greutate mai puternic decât era înainte.
A fi rezilient nu înseamnă a fi un optimist incurabil, nici a vedea lumea prin lentile pastelate. Persoanele reziliente sunt în contact cu realitatea și nuanțele ei diverse, înțeleg faptul că viața oferă experiențe variate, mai mult sau mai puțin plăcute și, mai ales, au o bună înțelegere a propriei persoane, acceptând emoțiile prin care trec, manifestând răbdare față de ritmul propriu de recuperare dar și față de situațiile exterioare. Reziliența nu înseamnă pasivitate și nici a aștepta să fii salvat de alții, ci a manifesta o atitudine pro-activă, orientată către gestionarea și depășirea dificutăților. Persoanele reziliente își asumă responsabilitatea pentru modul în care se simt și întreprind acțiuni pentru a îmbunătăți starea lor și a rezolva problemele pe care le întâmpină, sau, atunci când este cazul, a accepta pur și simplu lucrurile asupra cărăra nu au impact.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!