Folosirea umorului la locul de muncă

La nivel organizațional, managementul stresului poate fi susținut de o doză zilnică și sănătoasă de umor adaptat fiecărei culturi în parte. Umorul va contribui în mod vizibil la creșterea productivității și performanței angajaților. Probabil este unul dintre cele mai simple și ușor de folosit instrumente. Umorul îi poate ajuta pe manageri să gestioneze mai bine anumite situații limită, să comunice mai eficient cu angajații sau să sporească creativitatea.

Nu în ultimul rând, umorul la locul de muncă poate fi o cheie a succesului oricărei organizații dar și un instrument esențial al leadership-ului. Potrivit unui studiu realizat de Bell Leadership Institute în cadrul căruia au fost chestionați 2,700 de angajați din medii organizaționale diferite, aceștia au precizat că simțul umorului și etica profesională sunt printre cele mai importante calități pe care ar vrea să le regăsească la managerii lor.

Simțul umorului se asociază cu simţul umilinței, lucidității, generozității, blândeţii, milei, deoarece excesul de seriozitate creează suspiciuni.

 • Umorul poate preveni epuizarea muncii. Umorul a fost, de asemenea, identificat ca un instrument de comunicare, care, atunci când este folosit în mod eficient, poate preveni burnout-ul și poate crea o rezistență la stres.
 • Folosirea consistentă a umorului adecvat face ca oamenii să vrea să audă și să asculte ceea ce cealaltă persoană spune.
 • Umorul poate ajuta la crearea unei legături mai puternice între persoane. Umorul inocent crește atractivitatea și atracția interpersonală.
 • Umorul poate ajuta la difuzarea conflictelor. Umorul a fost mult timp văzut ca un mare egalizator, un mijloc de a facilita conversațiile și diferențele de punți.

Principalele beneficii ale utilizării umorului la locul de muncă sunt:

 • Dedicarea crescută a angajaților
 • Productivitatea crescută a angajaților
 • Absenteism scăzut
 • Scăderea ratelor de rulare

Umorul este un instrument fantastic atunci când este folosit în mod corespunzător. Acestea sunt câteva pericole importante de recunoscut atunci când umorul nu este folosit în mod pozitiv:

 1. Prea mult umor poate fi o distragere:

Distragerea poate fi uneori un lucru bun. În cazul persoanelor stresate la locul de muncă și aproape de punctul de epuizare, luarea unei pauze pentru reîncărcare poate fi valoroasă. Dar distragerea atenției poate crea și o problemă mai mare decât epuizarea.

 1. Poate dezbina oamenii:

Deși nu intră la categoria umorului, ironia, sarcasmul sau cinismul reprezintă agresiuni asupra altor persoane, fie ele și mai subtile.

 1. Poate discredita oamenii:

În cel mai bun caz, umorul este o forță pozitivă spre bine. În cel mai rău moment, este un instrument folosit pentru a suprima ideile, a distruge stima de sine și a face oamenii să se simtă inconfortabil.

Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București

Suntem alături de voi!