
Ostilitatea orizontală
Locusul de control este un concept folosit în psihologie pentru a evidenția nivelul de încredere al unei persoane în capacitatea de a controla situațiile și experiențele care îi afectează viața. Locusul de control poate influența nu doar felul în care o persoană răspunde la evenimentele cu care se confruntă de-a lungul vieții dar și motivația de a acționa. Este mai probabil ca cineva care crede că își poate influența destinul să acționeze pentru a schimba situația atunci când este nevoie. Dacă, dimpotrivă, crede că rezultatul este dincolo de propriul control este mai puțin probabil să depună eforturi pentru schimbare.
Deși locusul de control nu poate fi privit ca un continuum, ci ca o combinație între cele două tipuri, au fost identificate caracteristici dominante ale persoanelor care utilizează cu preponderență locusul de control intern, printre care:
Persoanele care manifestă mai degrabă un locus de control extern sunt caracterizate prin:
În ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta o problemă din sfera anxietății sau depresiei, persoanele cu un locus de control intern au o probabilitate mai mică pe când persoanele cu un locus de control extern sunt mai predispuse să se confrunte cu astfel de tulburări. Un studiu care a investigat legătura dintre locusul de control și nivelul de stres, în rândul asistentelor medicale, a relevat faptul că persoanele care prezintă un locus de control extern experimentează un nivel mai crescut de stres față de persoanele cu un locus de control extern.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!