
Ostilitatea orizontală
Intoleranța incertitudinii a fost definită drept o caracteristică dispozițională care rezultă dintr-un set de păreri negative despre incertitudine și implicațiile acesteia. Intoleranța la incertitudine implică tendința de a reacționa negativ la nivel emoțional, cognitiv și comportamental la situații și evenimente incerte.
Un nivel ridicat de intoleranță la incertitudine poate cauza apariția anxietății generalizate. Asta se întâmplă din cauza tendinței oamenilor cu intoleranță la incertitudine de a se concentra pe aspectele și consecințele incerte sau negative.
Atunci când persoanele care sunt intolerante la incertitudine sunt expuse la aceasta, au o reacție puternică: se îngrijorează și fac tot ce pot pentru a se îndepărta de, a evita sau a elimina incertitudinea. In același timp, a fi foarte intolerant la incertitudine poate cauza probleme. Această intoleranță poate duce la o varietate de comportamente consumatoare de timp și obositoare, poate provoca stres și anxietate și este principalul motiv pentru griji.
Unele dintre acțiunile pe care oamenii le fac atunci când sunt intoleranți la incertitudine includ:
Chiar dacă persoanele cu intoleranță la incertitudine sunt de acord că a fi mai tolerant la aceasta ar fi de ajutor, nu este ușor să își schimbe atitudinea. Cu toate acestea, în Terapia Cognitiv-Comportamentală, ei află că gândurile, sentimentele și acțiunile sunt toate interconectate și că, dacă schimbă una, le pot schimba și pe celelalte. Deci, cel mai bun mod de a învăța este să devină mai toleranți la incertitudine și să înceapă să se poarte ca și cum sunt toleranți la incertitudine. Cu alte cuvinte, își pot schimba comportamentul privind incertitudinea, iar acest lucru îi va ajuta în cele din urmă să își schimbe gândurile și sentimentele despre incertitudine.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!