Pauza de 3 minute

În vâltoarea evenimentelor, asistenții medicali dau tot ce au mai bun pentru a îngriji pacienți de toate vârstele, lăsând deoparte de cele mai multe ori chiar propriile nevoi. Sunt zile în care nu este timp pentru o pauză decentă. Iar uneori, zilele de acest fel se țin lanț. Pentru a avea grijă de tine poți încerca un exercițiu meditativ de 3 minute.

Atunci când pare că nu ai timp pentru a-ți elibera mintea de preocupări, griji, presiuni și pentru a te relaxa, găsește în primul rând un spațiu în care nu vei fi deranjat preț de 3 minute. Poți pune temporar telefonul pe modul vibrații sau pe modul silențios. Aceste 3 minute sunt ale tale. Exercițiul poate fi făcut de mai multe ori pe zi, la serviciu sau acasă, având efect de liniștire și setare pozitivă a minții.

Primul minut îl vei petrece răspunzând în sinea ta la întrebările Ce fac acum? Ce senzații simt? Ce stare am? Fii conștient de senzații, de emoții și de gândurile care îți vin în minte – pune-le în cuvinte, în minte.

Al doilea minut îl vei petrece menținând atenția asupra respirației tale. Observă, fără a interveni în ritmul ei, modul tău de a respira la momentul respectiv. Este posibil ca în această perioadă scurtă, mintea să fie străbătută de diferite gânduri, griji, amintiri, preocupări. Rămâi observatorul lor, fără a le da curs – și adu atenția înapoi asupra respirației de fiecare dată când îți dai seama că te-au acaparat gândurile.

Al treilea minut îl vei petrece setând în minte una sau mai multe intenții pozitive pentru tine. Atinge cu mâna zona inimii. Fii conștient de atingere, căldura mâinii, modul în care pieptul se ridică și coboară atunci când respiri. Pune apoi în cuvinte ceea ce dorești pozitiv pentru tine, la momentul respectiv. De exemplu, poți repeta în minte „astăzi sunt echilibrată, eficientă și calmă”. Rămâi atent la senzațiile și trăirile pe care intenția le trezește în tine.

După cele 3 minute de pauză, te poți întoarce la activitățile tale un pic mai liniștit emoțional și mai energizat mental!